FÖRENINGEN

Allmänt om föreningen

Föreningen Dalhalla Opera bildades 1993 och är en ideell förening som har till syfte att stödja och driva Dalhalla Opera och operaverksamheten på den delägda anläggningen Dalhalla samt att där bedriva främst opera men även konsert-, teater-, musikteater-, dansteater-, konst- och körverksamhet. Föreningen äger 10 procent av röstinflytandet i Dalhalla Förvaltning AB, ägare av anläggningen.

Föreningen Dalhalla Opera har som huvuduppgift att bedriva de bidragsfinansierade konstarterna på Dalhalla. Operaverksamheten utgör den största delen av dessa då operan är en viktig och betydelsefull del av Dalhallas varumärke. Föreningens publika verksamhet går under namnet Dalhalla Opera.

Dalhalla Operas verksamhet kulminerar varje år i ett program på Dalhalla med omnejd i början/mitten av augusti. Under året pågår produktionen av, och förberedelserna till, sommarens föreställningar och programutbud.

Operan på Dalhalla är grunden till att arenan idag är etablerad inom den internationella musikvärlden. Dalhalla finns med på Wikipedias lista över världens operafestivaler i sällskap med Bayreuth, Glyndebourne, Verona m.fl. och omnämns där som ett »Nordens Verona». Hedersordförande i Föreningen Dalhalla Opera är Margareta Dellefors som med sin vision skapade arenan i Dalhalla.

Dalhallas organisation och ägare

Dalhallas organisation idag består av tre parter:

• Dalhalla Förvaltning AB – förvaltar och äger arenan.
  • Rättvik Event AB – driver populärmusikverksamheten.
  • Föreningen Dalhalla Opera – driver Dalhalla Operas verksamhet.

Ägare till Dalhalla (Dalhalla förvaltning AB) är:

• Det offentliga (Rättvik, Leksand, Mora, Älvdalen och Orsa kommuner): 36,72%
  • Bergamsee AB (inkl. Rättvik Arena AB): 54.1%
  • Föreningen Dalhalla Opera: 9,18%

Sten Johannisson-Thörne ordförande
Medie- och försäljningskonult med eget företag. Stockholm
Är också producent och marknadsansvarig för operaverksamheten på Stålboga Kulturfestival i Södermanland
E-post: sten.johannisson@dalhallaopera.se

Karin Switz vice ordförande
F.d länsmusikchef i Dalarna, f.d orkesterchef Göteborgssymfonikerna, m.m. Stockholm

Lars Skogström kassör
Pol.mag, driver egen redovisningsfirma, hedersordförande i OperaVännerna vid Kungl. Operan

Tina Ängeby ledamot
Engagerad i Orsa Operasällskap, f.d. ledamot i Socialnämnden och vice ordf. i Kyrkorådet Orsa samt i Byggnadsnämnden och utbildningsnämnden i Danderyd. Orsa

Jonas Kåge ledamot
Balettdansör. Sedan 2011 konstnärlig ledare för Nordic Baltic ballet Competition, sitter i skolverkets råd för dansarutbildningen, frilansar internationellt som danspedagog. Rättvik

David Lundblad ledamot och konstnärlig ledare
Dirigent. Sedan 2011 anställd vid Musik i Dalarna som kormästare, dirigent och arrangör. Rättvik
E-post: david.lundblad@dalhallaopera.se

Välkommen som medlem!

Bli Dalhalla-vän för endast 250 kr!

Medlemmar i Föreningen Dalhalla Opera bidrar till att stödja en av världens främsta opera- och konsertarenor.

Medlemmarna stöttar den bidragsfinansierade musik- och konstverksamheten som drivs av Dalhalla Opera, främst operaverksamheten, men även balett, barnverksamhet samt annan konstmusikverksamhet som det beskrivs i våra stadgar.

Bli medlem nu!